fbpx

Schoolgids (de Clipper)

Vraag

Een schoolgids is een verplicht nummer als school. Hierin vinden ouders en instanties alle informatie over hoe de zaken geregeld zijn op jouw school. Daarnaast moeten schoolgidsen aan bepaalde eisen voldoen vanuit de overheid, anders wordt de gids alsnog afgekeurd. Een praktisch document dus, maar hoe fijn is het als je gids ook nog eens goed leesbaar en mooi vormgegeven is? Daar ontbrak het aan bij montessoribasisschool de Clipper. Vandaar de vraag aan Ware of wij konden helpen bij de redactie én vormgeving van de schoolgids. Ook vond de school het belangrijk dat de schoolgids niet elk jaar op de schop hoeft als er een wijziging is in leerkrachten, schooltijden of andere veranderingsgevoelige informatie. Een grondige opfrisbeurt die houdbaar blijft, om het maar even zo te zeggen. Daar zetten wij natuurlijk graag onze tanden in.

Ons antwoord

Voor we aan de slag konden met de redactie van de schoolgids, hadden we meer informatie nodig over de gang van zaken op de Clipper. Na informatieve gesprekken en het doorlezen van het huidige document, gingen we aan de slag. Het is best een puzzel om alle informatie logisch op een rij te krijgen. We begonnen daarom met het verzamelen van de juiste informatie per onderwerp, om zo vervolgens een nieuwe, logische inhoudsopgave samen te stellen. Daarna gingen we per hoofdstuk aan de slag met het (her)schrijven en aanvullen van de teksten. Als laatste redactieslag hielden we de eisen van de onderwijsinspectie nog even kritisch langs onze liniaal; stond alle verplichte informatie er ook écht in.

 

Nieuwe huisstijl
Naast de redactie waren we verantwoordelijk voor het opfrissen van de huisstijl en daarmee ook gelijk de vormgeving van de schoolgids. We begonnen met het logo. Deze gaven we een make-over door de zeilen strak te trekken, de kleuren sprekender te maken en de naam van de school een prominentere plek te geven. Ook sneden we de hoekjes van letters in de naam van de school af, om te verwijzen naar de zeilen van het schip. Toen het logo eenmaal stond, konden we aan de slag met de rest van de huisstijl.

 

Het speelse karakter van het montessorionderwijs en het gebruik van veel materialen is weerspiegeld in de speelse vlakken van een tangram. Met de verschillende vormen kun je telkens iets nieuws maken. Dit sluit precies aan op de basis van het montessorionderwijs. Deze tangram hebben we vervolgens gevuld met een set nieuwe huisstijlkleuren en hier zijn we mee gaan spelen. Zo kwamen we langzaam op het idee om te ‘strooien’ met tangram-confetti op de pagina’s om het ontdekkende karakter van de Clipper terug te laten komen. Maar naast de confetti, leek het ons ook tof om de beelden weer te geven in een tangram-vorm. Met dit basisidee konden we vervolgens onze creativiteit loslaten op de vormgeving van de schoolgids. Het prachtige resultaat zie je hiernaast. Wat ons betreft een schoolgids om trots op te zijn!

Category:

Ontwerp, Redactie

Date:

17 januari 2019